Mezőhegyesen készültek hajtóink a Négyesfogathajtó EB-re

  • 2021.05.30

Mezőhegyesen készültek a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra versenyzőink. Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak. A fogatok számára a mezőhegyesi volt az első komoly felkészülési verseny ebben az évben. A négyesfogathajtók, közöttük a korábbi világbajnokok - Lázár Zoltán és Dobrovitz József - itt már élesben próbálták ki lovaikat. A versenyszámok során zavaró tényező volt a nagy szél, a díjhatáson az egész napos eső, a hajtók véleménye szerint ez befolyásolta a teljesítményeket. A négyesek mezőnyében 19-en hajtottak. Az összetett eredmény alapján Dobrovitz József végzett az élen, mögötte mindössze 1.09 pont különbséggel Lázár Zoltán zárt, harmadik Jiri Nesvacil (CZE). A végső sorrendet a mai akadályhajtás döntötte el. A számot Lázár Zoltán nyerte, Jiri Nesvacil a második legjobb volt, míg a harmadik helyezett Dobrovitz József. A versenyszámokban a két világbajnok osztozott az első helyeken. A díjhajtást Lázár Zoltán, míg a második versenyszámot, a maratonhajtást Dobrovitz József nyerte. Kettejük versenyébe a maratonhajtáson, a szintén világbajnok, ifj. Dobrovitz József szólt bele. Egyenletes teljesítményt nyújtott a házigazdák négyesfogathajtója, Papp János, aki ötödik lett összetettben, a nóniusz fogat kiváló díjhajtást mutatott be, ezzel a szám 3. helyezettjeként zárt, a többi számot is sikeresen teljesítette.

Image

Lázár Zoltán

A kettesfogathajtók idén világbajnokságra készülnek. A cél a címvédés, hiszen négy egymást követő világbajnokságon (2013, 2015, 2017, 2019) magyar hajtó és magyar csapat volt az aranyérmes. A 33 fős mezőny most hiányos volt, hiszen a világbajnok Hölle Martin, és csapattársai nem indultak Mezőhegyesen. A népes mezőnyben az összetett versenyben Farkas László végzett az első helyen, aki megnyerte az akadályhajtást, ezzel állt élre. Mögötte Szabó Roland és Dani Marcell Balázs zárt.

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, fiatal hajtó, para- és pónifogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak.Hat fiatal  fogatló is teljesítette az előírt feladatot. A következő megmérettetés Vecsésen, a nemzetközi versenyen június 3-6-ig várja a hajtókat.

Forrás, fotók: Budapest Driving 2021

Eredmények

Négyesfogatok:

1. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) 165.54 hp

2. Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE) 166.63 hp

3. Jiri Nesvacil (CZE) 188.18 hp

Kettesfogatok:

1. Farkas László (Dobró Horses SE) 157.12 hp

2. Szabó Roland (Dadi LK) 161.44 hp

3. Dani Marcell Balázs (Besenyőtelki LHE) 162.34 hp

A Fogathírekről

100

MAI LÁTOGATÁSOK

400

LÁTOGATÁSOK A HÓNAPBAN

312

ÖSSZES LÁTOGATÁS

480

HÍREK

VIDEÓK